Kompostowanie

Mieszkacie w domu jednorodzinnym? Możecie korzystać z przydomowego kompostownika. W ramach kampanii „O dwóch takich, co segregowali” mocno zachęcamy Was do kompostowania bioodpadów.

Pamiętajcie, że deklarując kompostowanie bioodpadów w przydomowym kompostowniku:

  • zyskujecie zwolnienie z części z opłaty za gospodarowanie odpadami komunalnymi o 1,46 zł za osobę na miesiąc,

  • nie otrzymujecie 240-litrowego brązowego pojemnika na bioodpady.

Odpady zielone, które obejmują taki materiał jak ścięta trawa, kwiaty, łodygi i liście oraz inne drobne części roślin pochodzące z prac porządkowych w przydomowych ogrodach i sadach, nadają się doskonale do kompostowania i nie powinny trafiać do pojemników wraz z innymi odpadami.

Odpady nadające się do kompostowania:

  • ścięta trawa,
  • liście i gałązki z drzew i krzewów,
  • zielone części warzyw liściastych,
  • zwiędłe kwiaty oraz kwiaty doniczkowe (mogą być z ziemią),
  • pozostałości roślinne po zbiorach,
  • trociny, wióry i inne ścinki drewniane,
  • odpady z kory,
  • chwasty,
  • słoma, siano.

Do kompostowania nie nadają się:

  • zepsuta żywność,
  • mięso, kości,
  • resztki jedzenia,
  • odchody zwierzęce,
  • popiół z kominka lub pieca,
  • zepsute owoce,
  • stary chleb,
  • resztki ugotowanych warzyw,
  • obierki z ziemniaków, owoców i warzyw,
  • łupinki orzechów,
  • skorupki jajek,
  • resztki owoców cytrusowych,
  • skórki od bananów,
  • resztki produktów mlecznych,
  • fusy po kawie czy herbacie.

Z odpadów warzywnych i owocowych, np. obierek, skórek, pestek, ogonków, gałęzi drzew i krzewów, trawy, liści, kwiatów, trocin i kory drzew, niezaimpregnowanego drewna, resztek jedzenia mogą powstać:

  • nawozy roślin ogrodowych, zarówno warzyw, drzew i krzewów owocowych, jak i roślin ozdobnych,
  • biogaz jako paliwo do produkcji energii elektrycznej i ciepła oraz do napędu pojazdów,
  • składniki podłoża dla upraw warzyw oraz kwiatów rabatowych i doniczkowych.